Hylätty Hallan saha - viime hetket ennen historiallisen tehdasalueen purkamista

Luin uutisista että alueen omistaja UMP tulee purkamaan hylätyn Hallan sahan tehdasalueen. Tämä oli talvella 2019 ja tehtaan viimeinent piippu kaatui kesään mennessä. Ja täytyypä sanoa, että onneksi kävin katsomassa paikan ennen kuin se ehdittiin purkaa. Alueella oli sitä kuuluisaa "historian siipien lepatusta".

Kuvaamani urbaani löytöretkeily video hylätystä Hallan sahasta

Norjalainen Aslak Holmsen on perustanut Hallan saareen höyrysahan 1870-luvulla.Sahan aloitti nimellä Hallan osakeyhtiö. Saha on ollut UPM:n edeltäjän Kymi-yhtiön hallussa 1930-luvun alusta. Silloin kun alue on ollut laajimmillaan, siellä on ollut työntekijöiden asuinalue, koulu ja kauppa. Tiettävästi myös tehtaanjohtaja on asunut saaressa. Alueella oli myös Hallan sellutehdas.
Sahan tuotanto alkoi supistua 1980-luvun alussa ja se lopetti toimintansa 1986. Hallan sahan alueella oli jäljellä enää vanha rautatiesilta, voimalaitos ja työmääruokala. Myös Hallan sellutehdas lopetti toimintansa 1986.
Museo on yrittänyt hakea rakennuksille suojelulupaa, mutta sitä ei ole tullut rakennusten huonon kunnon takia, eikä niille ole löytynyt kunnostajaa. Tällä hetkellä Hallan saarella toimii satama, jonka kautta kulkee saha- ja puutavaraa.

Mitä tunteita hylätty Hallan saha herätti minussa?
Hallan saari oli hieno paikka. Vanha voimalaittos rakennus oli todella komea. Harmi vaan, että rakennusten sisälle ei enää päässyt.  Voi vaan kuvitella minkälainen paikka Hallan saari on ollut parhammassa loistossaan.
Vaikka tehdas on nyt purettu, on Hallan saari hieno paikka käydä ulkoilemasa. Saaren eteläosassa on vanhoja rintamamies taloja kapeine katuiteneen, jotka kertovat oman tarinansa saaren historiasta..
Käy katsomassa tekemäni video Hallan sahasta ja muista laittaa kanava tilaukseen!



Kommentit