Road Trip Englannissa - Seikkailu Stonehengellä ja Walesin alueella

Tervetuloa matkablogini pariin. Tämä on Englannin matkamme toinen osa. Päivä Lontoossa on ohi ja suuntaamme seuraavaksi kohti Stonehengeä ja Cheddarin miehen luolaa Walesin alueella Englannissa. Tämä on road trip kertomus, seikkailu ja isän ja pojan yhteistä parasta aikaa.

Isä ja poika Stonehengellä


Katso kuvaamani matkavideo ja muista laittaa kanava tilaukseen!

Vuokrasimme auton Lontoosta. Tämä on minulle ensimmäinen kerta kun ajan Englannissa, mutta ei ensimmäinen kerta kun ajan vasemman puoleisessa liikenteessä. Minulla oli kuitenkin hieman perhosia vatsassa, koska vasemman puoleisessa liikenteessä ajamisesta on kulunut niin pitkä aika edellisestä kerrasta. Jo muutaman mutkan ja liikenneympyrän jälkeen olo oli kuin kotona. Kokeneena kuskina pääsin nopeasti mukaan Englannin liikenteeseen.

Vuokra-automme pakkailua

Ensimmäisenä päivänä saavuimme Stonehengelle. Stonehengen parkkipaikka oli täynnä autoja pilvisestä ja sateisesta kelistä huolimatta. Ja tuuli oli kova. Niin kova että hiukset olisivat nousseet pystyyn jos minulla vaan olisi hiuksia. Stonehengen alueella oli rakennettu savimajoja kuvastamaan 3000 - 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua olevaa paikallista asumismuotoa. Savimajojen vieressä oli kivi, jota oli mahdollista yrittää kiskoa tukkejen päällä. Ja eihän se liikkunut meidän voimilla. Se olisi tarvinnut sata vahvaa miestä lähteäkseen liikkeelle. Jos oikein muistan niin Stonehengen kivet eivät ole paikan päältä vaan ne on tuotu jostain kaukaa pohjoisesta sinne. On siinä ollut kiskomista!

Stonehengen kivien siirtomekanismi

Parkkipaikalta oli järjestetty bussikuljetus itse kivikasalle, joka sijaitsi parin kilometrin päässä. Saavuttuamme paikan päälle tuli ihmetys, että onpas se pieni. Vähän sama fiilis kun näki Mona Lisan. Tätäkö me tultiin katsomaan meren toiselta puolen ja samaa varmaan ovat ihmetellyt miljoonat muutkin turistit, jotka virtaavat tasaisina virtoina ympäri maailmaa. No mutta onhan se ihan hieno. Kiviä on pystyssä ja päällekkäin, mutta ehkä itse Stonehengen käyttötarkoitus on paljon mielenkiintoisempi kuin kohde. Miksi tämä on rakennettu? Onko se hautapaikka, kalenteri tai jokin muu maamerkki? No sitä meistä ei tiedä varmuudella kukaan, mutta ehkä historoitsijat saavat sen vielä selville joskus.

Kuuluisat Stonehengen kivet

Aikoinaan Stonehengen alueella on ollut todennäköisesti suurempikin asumiskeskus. Stonehengen laitamilla löytyy hautakumpuja ja siellä jossain pellon reunassa ovat myös asukkaiden savimajat sijainneet. Lopuksi kävimme vielä kahvilla parkkipaikan vieressä olevassa kahvilassa ja matkamuisto myymälässä. Päivä alkoi kääntymään iltaan ja suuntasimme Walesin kaupunkiin yöksi. Emme olleet varanneet etukäteen hotellia, koska ei ollut turistikausi ja arvelimme että se löytyisi helposti. Walesi osoittautui kuitenkin melkoiseksi turistirysäksi ja hotellin löytäminen ei ollutkaan niin helppoa. Mutta kuten aina, löytyi meille lopuksi siisti ja viihtyisä hotelli, jossa oli kiva painaa pää tyynyyn raskaan matkapäivän jälkeen.

Aamupalan jälkeen kelpaa katsella Walesin kaupungin vilinää

Hyvin nukutun yön ja runsaan aamupalan jälkeen suuntasimme ihmettelemään Walesin kaupunkia. Miksi turistit tulevat tänne? No kaupunki osoittautui todella mielenkiintoiseksi ja hienoksi. Kaupungin keskustaa ympäröi vanha muuri ja linnoitus. Sen sydämessä kohosi myös 800 vuotta vanha katedraali aina taivaisiin saakka. Se oli kyllä mahtavan näköinen katedraali. Aikamme käppäilimme kaupungissa ja sen jälkeen jatkoimme eteenpäin kohti seuraavaa kohdetta.

Walesin katedraali ja minä

Linnan muuri sisältäpäin kuvattuna

Kivitaloja Walesin kaupungista

Cheddarin laakso ja Cheddar miehen luolasto

Cheddarin laakso sijaitsee Walesin alueella Englannissa. Se on kuuluisa juustosta, joita myytiin myös paikan päällä useissa tehtaanmyymälöissä ja Cheddarin miehestä. Cheddarin miehen luuranko löydettiin 120 vuotta sitten laaksossa sijaitsevasta luolasta. Luuranko on 10 000 vuotta vanha ja edelleen paikallisten ihmisten DNA sisältää Cheddarin miehen DNA:ta jopa 10 prosenttia.

Cheddar miehen luuranko


Paikka josta löytyi ensimmäinen Cheddarin miehen luuranko

Luolassa on myös tippukiviä ja nähtävyytenä se on ihan ok, mutta ei se sinällään herätä mitään suurempia tunteita. Mutta mikäli olet lähettyvillä, voi sen käydä katsomassa, jos huvittaa. Itse alue ja Sommersetin kylä ovat hienoja. Kylässä on paljon hienoja vanhoja kivitaloja ja sen tunnelma on rauhallisen leppoisa. Luolalta kannattaa lähteä ajelemaan pohjoiseen menevää solaa pitkin. Siinä pujotellaan kapeita ja mutkaisia teitä kauniissa maisemissa. 

Tippukiviä luolaston uumenissa

Road Tripin tunnelmia

Matka oli hieno ja se katkaisi sopivasti kevään kaikilta työkiireiltä. Pitäisi useammin tehdä tämänlaisia lyhyitä pyrähdyksiä maailmalle. Siinä kuitenkin hyvin unohtuu kaikki arkinen aherrus kun täyttää päivänsä matkaillen ja maailman ihmeellisyyksiä ihmetellen. Varmasti tulee lähdettyä uudestaan Englantiin matkailemaan. Sekin on varmasti automatka. Sen verran helppoa on Englannissa autolla liikkuminen. Sen voisi sanoa lopuksi, että ajamiseen kannattaa varata aikaa. Tiet ovat kapeita ja kulkevat joka kylän ja kaupungin läpi. Tämän takia keskinopeus jää todella alhaiseksi, eikä kilometrejä kerry niin kuin Suomessa. Mutta vasemman puoleista liikennettä ei kannata pelätä. Hetken kun siinä ajaa, niin se tuntuu kuin ajaisi kotonaan. Tosin Suomessa piti hetken miettiä että kumpaa puolta tietä sitä nyt pitikään mennä :)

Muista käydä katsomassa Road Trip Englannissa matkavideo: Youtube kanavani

Käy myös katsomassa Englanti osa 1/2 Päivä Lontoossa:


Kiitos luit artikkelini! Muista keskustella ja käy laittamassa Youtube kanavani tilaukseen!

Antti Soininen

Kommentit