HYLÄTTY ja ränsistynyt Tiurun sairaala on unohdettu funkkishelmi


Kävimme seikkailemassa urbaani löytöretkeily hengessä Lappeenrannan alueella. Matkan pääkohteeksi valikoitui hylätty ja unohdettu Tiurun sairaala.
 Tiurun sairaala on yksi Suomen hienoimmista urbaani löytöretkeily kohteista. Sairaan viemäriputket olivat päässeet halkeamaan ja jouduimme tarpomaan ulosteessa. Katso seikkailu ja muista pitää nenästä kiinni.

Tiurun sairaala on Lappeenrannan Korvenkylässä sijaitseva entinen sairaalarakennus, jolla on rikas ja monivaiheinen historia. Vuonna 1939 valmistunut funktionalismia edustava sairaala oli alun perin tuberkuloosiparantola ja toimi Viipurin läänin suurimpana sairaalarakennuksena. Olimme reissulla Lappeenrannan alueella pidennetyn viikonlopun ja kävimme tutustumassa myös muihin kohteisiin, joten retkemme ei ollut pelkkää hylätyissä taloissa pyörimistä. Katso mitä kaikkea muuta ehdimme tehdä lyhyen lomamme aikana.. 

Sairaalan vaiheet

1939-1944: Tuberkuloosiparantola 1944-1945: Sotasairaala ja kenttäsairaala 1945-1960: Tuberkuloosiparantola 1960-1990: Keuhko- ja reumasairaala 1993-2012: Joutsenon vastaanottokeskus 2012-nykyhetki: Hylätty ja tyhjillään

Tiurun sairaalan ominaisuuksia

Arkkitehti Jalmari Lankisen suunnittelema Funktionalistinen tyylisuunta Valmistuessaan Viipurin läänin suurin rakennus Yksi Suomen suurimpia sairaalarakennuksia Laaja potilaspaikkojen määrä (huipulla yli 1000)

Nykytila

Tiurun sairaala on ollut tyhjillään vuodesta 2012 ja rappeutunut pahasti. Rakennus on suosittu urbaani seikkailukohde ja valokuvaajien suosima miljöö. Sen tulevaisuus on epävarma, ja useita suunnitelmia on esitetty:

-    Kunnostaminen ja käyttöönotto
-    Purkaminen
-    Museoalueeksi muuttaminen 

Tiurun sairaala on kiehtova ja ainutlaatuinen paikka, jolla on monia tarinoita kerrottavanaan. Sen tulevaisuus on avoin, ja toivottavasti sille löytyy sopiva ratkaisu, joka kunnioittaa sen historiaa ja arkkitehtonista arvoa.

Kommentit